Έρευνα της Bosch για το Έξυπνο Σπίτι

30/10/2017 | Ελλάδας | Εταιρικά νέα

Εξοικονόμηση Ενέργειας & Ασφάλεια, οι πιο σημαντικοί λόγοι για την χρήση «έξυπνης» τεχνολογίας στα σπίτια.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Bosch σε συνεργασία με το Twitter , ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να αγνοεί τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα το «έξυπνο» σπίτι. Για παράδειγμα, ενώ το 70% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι με την χρήση «έξυπνης» τεχνολογίας τα φώτα μπορούν να σβήσουν αυτόματα όταν φύγεις απ’ το σπίτι, μόλις το 22% μπορεί να φανταστεί έναν «έξυπνο» φούρνο να προτείνει συνταγές ή την θέρμανση να κλείνει αυτόματα όταν κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα έχει ξεχαστεί ανοιχτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο ενημερωμένοι για τις λειτουργίες του «έξυπνου» σπιτιού είναι οι ηλικίες 25-34, καθώς είναι περισσότερο εξοικειωμένες με τη τεχνολογία και πιο κοντά στις τεχνολογικές εξελίξεις, με τις γυναίκες να είναι πάντα πιο επιφυλακτικές ως προς τη χρησιμότητα του «έξυπνου» σπιτιού σε σχέση με τους άνδρες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν γιατί θα μετέτρεπαν το σπίτι τους σε «έξυπνο», η πλειοψηφία απάντησε για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Η ιδέα να μπορούν από το αυτοκίνητο ή τη δουλειά να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε φτάνοντας να απολαμβάνουν έναν χώρο με σωστή θερμοκρασία και ζεστό νερό χρήσης, είναι πολύ ελκυστική. Το ίδιο και η ιδέα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν εάν ξέχασαν κάποια πόρτα ή παράθυρο ανοιχτό με το καλοριφέρ να καίει. Επίσης ένα εξίσου μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων απάντησε πως θα χρησιμοποιούσε «έξυπνες» διασυνδεδεμένες τεχνολογίες στο σπίτι του για λόγους ασφαλείας. Η δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης ανά πάσα στιγμή μέσω μιας διασυνδεδεμένης κάμερας, προσδίδει όσο να ναι, ένα αίσθημα ανακούφισης και ασφάλειας.

Επιπλέον, στο ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις οι χρήστες θα ήθελαν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις λειτουργίες του σπιτιού τους από απόσταση, η πλειοψηφία απάντησε όταν λείπουν σε ταξίδι ή διακοπές, ενώ όταν κλήθηκαν να απαντήσουν γιατί δεν έχουν διασυνδέσει το σπίτι τους ακόμη, πάνω από το 50% ανέφερε ως αιτία, το υψηλό κόστος. Αυτό δείχνει οτι οι χρήστες θεωρούν τις διασυνδεδεμένες λύσεις πολύ ακριβότερες από τις συμβατικές, πράγμα όμως που δεν ισχύει.

Η έρευνα της Bosch διεξήχθη πέρυσι μέσω του Twitter και έλαβαν μέρος 6.265 χρήστες από Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α.

Στο μεταξύ η Bosch Eλλάδας, μέλος του διεθνούς Ομίλου Bosch, παρουσίασε φέτος τον Οκτώβρη στις εγκαταστάσεις της το concept «Έξυπνο Σπίτι», δίνοντας την ευκαιρία σε φίλους της τεχνολογίας να δουν από κοντά αλλά και να αλληλεπιδράσουν με κάποια από τα «έξυπνα» και διασυνδεδεμένα προϊόντα της, τα οποία κυκλοφορούν πλέον και στην ελληνική αγορά. Αυτά είναι ο επίτοιχος λέβητας αερίου Condens 7000IW ,με τον «έξυπνο» θερμοστάτη CT-100 και o «έξυπνος» συναγερμός Β8512G.