Liminal Access: Θέατρο προσβάσιμο σε όλους

06/11/2017 | Ελλάδας | Εταιρικά νέα

Υπό την αρωγή της Bosch Eλλάδας και του Ιδρύματος Robert Bosch.

Η Bosch Ελλάδας και ο πολιτιστικός οργανισμός Liminal ξεκινούν από φέτος συνεργασία, προκειμένου να ενισχύσουν την προσβασιμότητα στα θέατρα για άτομα με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα η Bosch Ελλάδας, προσέφερε στην Liminal Access εξοπλισμό για την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής θεατρικών παραστάσεων αλλά και ηχητικό εξοπλισμό για μικρές θεατρικές εγκαταστάσεις. Η συνεργασία της Liminal με τον Όμιλο Bosch δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς η Liminal υπήρξε πρώην υπότροφος του Ιδρύματος Robert Bosch στο πλαίσιο του προγράμματος START-Create Cultural Change.

Η πρωτοβουλία Liminal Access γεννήθηκε σαν ιδέα, όταν ο νυν ιδρυτής της Χρίστος Παπαμιχαήλ, μέλος της θεατρικής ομάδας με την επωνυμία «Εμείς», εντόπισε την έλλειψη προσβασιμότητας στο θεατρικό χώρο, τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Η μη ύπαρξη χωροταξικής προσβασιμότητας, η έλλειψη υπηρεσιών ακουστικής περιγραφής για τυφλούς και με περιορισμένη όραση θεατές, υποτιτλισμού και νοηματικής διερμηνείας για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους, καθώς και η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, καθιστούσαν και καθιστούν τις θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα αποκλειστικό προνόμιο ατόμων χωρίς αναπηρία. Η Liminal Access ξεκίνησε λοιπόν τις δραστηριότητές της το 2016, με σκοπό να προτείνει τη μετάβαση σε μια περισσότερο συμπεριληπτική και προσβάσιμη τέχνη. Επιπλέον πέραν του θέματος της προσβασιμότητας, ο Οργανισμός ασχολείται και με την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μεικτές ομάδες (άτομα με και χωρίς αναπηρία), καλύπτοντας τα περισσότερα είδη μαθημάτων που διδάσκονται στις δραματικές σχολές. Κατά αυτό τον τρόπο φιλοδοξεί να προσφέρει την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως καλλιτέχνες.

Φέτος το Σεπτέμβριο η Liminal Access συμμετείχε στο Our Festival 3, στο ανοιχτό θέατρο ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου, πραγματοποιώντας το 2ο Open Days – Προσομοίωσης Δραματικής Σχολής για μεικτή ομάδα και παρέχοντας υπηρεσίες προσβασιμότητας για κωφούς και βαρήκοους θεατές σε 8 παραστάσεις με λόγο.