Η Bosch επενδύει στην έξυπνη γεωργία.

24/11/2017 | Ελλάδας | Εταιρικά νέα

Νέες διασυνδεδεμένες λύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την διευκόλυνση των αγροτικών εργασιών

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί αδιαμφησβήτητα έναν από τους τομείς που αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω της συνεχόμενης εξέλιξης της τεχνολογίας. Το τεχνολογικό επίτευγμα “Ιnternet of Things,” μας ωθεί να ξεχάσουμε την αγροτική παραγωγή όπως την ξέραμε. Οι αγρότες πλέον μεταβαίνουν από τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας στη χρήση αισθητήρων, εφαρμογών (apps) αλλά και αυτόματων τρακτέρ, επιτυγχάνοντας αύξησης της παραγωγικότητας με το λιγότερο δυνατό κόπο.

Η Bosch, ως εταιρεία πρωτοπόρος στον τομέα του Internet of Things, προωθεί την υψηλή της τεχνολογία αλλά και μεταφέρει την τεχνογνωσία της για το αυτοκίνητο και στον τομέα της γεωργίας. Είναι από τις λίγες εταιρείες που διαθέτουν ολοκληρωμένες λύσεις για το ΙοΤ, δηλαδή και την τεχνολογία αισθητήρων (sensors) και το απαραίτητο λογισμικό (software) και τις αντίστοιχες υπηρεσίες (services).

Χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία αισθητήρων MEMS που αρχικά σχεδιάστηκε για τα αυτοκίνητα, η εταιρεία την εφαρμόζει τώρα και στις καλλιέργειες, προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η λίπανση κ.α. Το γεγονός αυτό ήδη της έχει αποφέρει πωλήσεις αξίας 1 δις ευρώ. Μέσω του Bosch IoT cloud όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων μεταφέρονται στα smart phones των αγροτών, ενώ χάρη σε μία εφαρμογή (app) της εταιρείας , οι αγρότες μπορούν να επιβλέπουν διαρκώς τις καλλιέργειες τους εξ’ αποστάσεως, εξοικονομώντας χρόνο και βελτιώνοντας την ποιότητα και την απόδοση της σοδειάς τους.

Επιπλέον η Βοsch διασυνδέει τα τρακτέρ με σκοπό τα δεδομένα (data) που συλλέγονται να χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την έγκαιρη διάγνωση των βλαβών και την γρήγορη επιδιόρθωσή τους. Τα «έξυπνα» τρακτέρ διαθέτουν ακόμη και πολυφασματικές και υπερφασματικές κάμερες Bosch που αποτυπώνουν εικόνες από την σοδειά και τις στέλνουν στον οδηγό τους μέσω του Bosch IoT cloud αλλά και κάμερες αναγνώρισης αντικειμένων πχ για την παρουσία κάποιου ζώου.

Η αγροτική τεχνολογία που αναπτύσσει η Bosch δεν αποσκοπεί μόνο στην αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της σοδειάς αλλά και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Εξού και η συνεργασία της με την Bayer επάνω στη τεχνολογία του «έξυπνου» ψεκασμού. Με τη χρήση πάλι των αισθητήρων διαχωρίζεται η καλλιέργεια από τα ζιζάνια και στη συνέχεια ακολουθεί ο ψεκασμός με παρασιτοκτόνα απευθείας σε αυτά. Με τη χρήση του «έξυπνου» ψεκασμού, οι καλλιέργειες γίνονται πιο αποδοτικές ενώ μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Bosch συμμετείχε με δύο περίπτερα στην AGRITECHNICA 2017 , την μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση αγροτικής τεχνολογίας, παρουσιάζοντας τις νέες τεχνολογίες της για την «έξυπνη» γεωργία και τα γεωργικά μηχανήματα.