Νέος δίσκος φρένων iDisc από την Bosch

07/03/2018 | Ελλάδας | Εταιρικά νέα

Η Bosch συμβάλει στον καθαρότερο αέρα στις πόλεις χάρη στη δημιουργία του νέου δίσκου φρένων iDisc.

Πολύ πριν την εμφάνιση των συστημάτων ABS και ESP, οι δίσκοι φρένων ενίσχυαν την ασφάλεια στην οδήγηση, καθώς μείωναν σημαντικά τις αποστάσεις ακινητοποίησης ενός οχήματος. Σήμερα, υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι δίσκοι φρένων είναι στο επίκεντρο της προσοχής: Η σκόνη πέδησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων προκαλείται από το οδόστρωμα, τα ελαστικά και τη φθορά των φρένων παρά από την καύση του ίδιου του καυσίμου. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Buderus Guss, θυγατρική εταιρεία της Bosch, ανέπτυξε τον δίσκο φρένου iDisc, ο οποίος δημιουργεί έως και 90 τοις εκατό λιγότερη σκόνη πέδησης σε σύγκριση με έναν συμβατικό δίσκο φρένου.

Το ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του iDisc (το «i» εκφράζει την καινοτομία, «innovation») είναι η επίστρωση από καρβίδιο βολφραμίου που διαθέτει μόνο η Buderus Guss. Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν συμβατικό δίσκο φρένου από χυτοσίδηρο, ο οποίος υφίσταται μηχανική, θερμική και γαλβανική επεξεργασία προτού εφαρμοστεί η επίστρωση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται, καλύτερη απόδοση πέδησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαρακτηριστικά που διαθέτει ένας κεραμικός δίσκος αντί ένας από χυτοσίδηρο.

Όσον αφορά την τιμή του, ο δίσκος iDisc είναι περίπου τρεις φορές ακριβότερος από έναν τυπικό δίσκο φρένου από χυτοσίδηρο και τρεις φορές φθηνότερος από έναν κεραμικό δίσκο φρένου. Η τιμή πιθανώς να συνεχίσει να μειώνεται όσο ο όγκος παραγωγής αυξάνεται. «Ο δίσκος iDisc έχει όλα όσα χρειάζονται για να αντικαταστήσει τον συμβατικό δίσκο φρένου από χυτοσίδηρο και να γίνει το νέο πρότυπο στην αγορά δίσκων φρένων», δήλωσε ο Gerhard Pfeifer, Γενικός Διευθυντής της Buderus Guss. «Σε συνάρτηση με την αδιάκοπη συζήτηση περί ρύπων σε πολλές χώρες και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, η καθιέρωση αυτού του δίσκου στην αγορά είναι θέμα χρόνου» – ειδικότερα εφόσον οι δίσκοι φρένων θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι στα οχήματα και τις επόμενες δεκαετίες και οι όγκοι παραγωγής τους θα εξακολουθούν να αυξάνονται. Υπολογίζεται πως το 2016, η ζήτηση για δίσκους φρένων μόνο για τα Ι.Χ ανήλθε σε πάνω από 330 εκατομμύρια τεμάχια παγκοσμίως.

Η Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch στην Ελλάδα από το 1992, αν και η παρουσία της καταγράφεται ήδη από το 1913. Σήμερα απασχολεί προσωπικό 69 ατόμων ενώ ο Όμιλος Bosch στην Ελλάδα απασχολεί συνολικά 492 άτομα. Σύμφωνα με τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία οι συνολικές πωλήσεις της για το 2017 ανήλθαν σε 43,3 εκατ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν και οι θυγατρικές του ομίλου οι πωλήσεις φτάνουν τα 160,3 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στους τομείς των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Εργαλείων, Συστημάτων Θέρμανσης, Συστημάτων Ασφαλείας καθώς και στους Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στη Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας.

Ο Όμιλος Bosch είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το οικονομικό έτος 2017 είχε πωλήσεις της τάξης των 78 δις ευρώ και απασχολούσε περίπου 400.500 υπαλλήλους. Οι δραστηριότητες του ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: Μobility Solutions, Βιομηχανικής Τεχνολογίας, Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων.

Ως Εταιρεία ηγέτης στον τομέα του Internet of Things, παρέχει καινοτόμες ολοκληρωμένες λύσεις για το έξυπνο σπίτι, την έξυπνη πόλη, τη διασυνδεδεμένη αυτοκίνηση αλλά και τη διασυνδεδεμένη βιομηχανία. Επιπλέον η Bosch διακρίνεται για την τεχνογνωσία της επάνω στους αισθητήρες, τα λογισμικά και τις υπηρεσίες και διαθέτει και το δικό της IoT Cloud. Γενικά, όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του Ομίλου Bosch έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την ποιότητα ζωής, παρέχοντας λύσεις τόσο καινοτόμες όσο και επωφελείς. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία προσφέρει «Τεχνολογία για τη ζωή» σε όλον τον κόσμο.

Τον Όμιλο Bosch αποτελούν η Robert Bosch GmbH και οι περίπου 450 θυγατρικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες. Εάν συμπεριληφθούν οι αντιπροσωπείες και τα γραφεία πωλήσεων, τότε η Bosch εκπροσωπείται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η καινοτομία της Bosch αποτελεί τη βάση της μελλοντικής της ανάπτυξης. Η Bosch απασχολεί 62,500 υπαλλήλους στο τομέα της έρευνας σε 125 περιοχές της υφηλίου.