Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με την υπευθυνότητα

Η ευθύνη δημιουργεί εμπιστοσύνη

Το πνεύμα του Robert Bosch – συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα την εταιρεία.

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με την υπευθυνότητα

Το 1921, ο Robert Bosch είπε: "Πάντοτε δρούσα με την αρχή ότι θα προτιμούσα να χάσω χρήματα παρά την αξιοπιστία μου". Η ακεραιότητα των υποσχέσεών μου, η πίστη στην αξία των προϊόντων μου και ο λόγος της τιμής μου είχαν για εμένα πάντα υψηλότερη προτεραιότητα από το παροδικό κέρδος." Σχεδόν 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, η προσωπικότητα του Robert Bosch συνεχίζει να αποτυπώνεται στην εταιρεία. Αξιολογώντας τόσο την εταιρεία όσο και το ίδρυμα που ίδρυσε, ο Robert Bosch αποτελεί ένα πρότυπο για άλλους, ακριβώς επειδή δεν ήταν ο ιδανικός άνθρωπος, αλλά ένας ισχυρός και μερικές φορές δύσκολος χαρακτήρας που αποτελούσε πόλο έλξης αλλά και αντιπάθειας.

Ο τρόπος ζωής του, τόσο επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, οι εμπειρίες που διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης του, οι οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθεί – όλα αυτά διαμόρφωσαν την εικόνα ενός άντρα που ήταν ένας φιλελεύθερος κοσμοπολίτης με ισχυρές ρίζες στην πατρίδα του στη νοτιοδυτική Γερμανία, πρωταθλητής της τεχνολογίας και ταυτόχρονα φυσιολάτρης, πολιτικός μεταρρυθμιστής όσο και πατριάρχης που ήθελε τον απόλυτο έλεγχο.

Όποιος ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τις ρίζες και τις αξίες της Bosch ή να κατανοήσει τον ενθουσιασμό που διαπερνά την επιχείρηση αρκεί να μελετήσει την προσωπικότητα του ίδιου του Robert Bosch. Ενώ ήταν ένας ενθουσιώδης τεχνοκράτης και παθιασμένος επιχειρηματίας, περισσότερο από όλα τον ενδιέφερε ο άνθρωπος. Τον σεβασμό που κερδίζει ακόμη και σήμερα, τον οφείλει πάνω από όλα στο γεγονός ότι ο κόσμος γνώριζε ότι ήταν ένας πρωτοπόρος στοχαστής, οξυδερκής παρατηρητής και ένας άνθρωπος που κρατούσε τον λόγο του.

Πρωταθλητής της μόρφωσης

Όταν ο Robert Bosch μαχόταν για απεριόριστη πρόσβαση στην παιδεία στις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν μπροστά από την εποχή του. Για αυτόν, η μόρφωση ήταν παραπάνω από μια στείρα γνώση γεγονότων – ήταν το να μαθαίνει κανείς να κάνει το σωστό. Και πίστευε πως μόνο όταν η πλειοψηφία των μελών μιας κοινωνίας γνωρίζει να πράττει το σωστό τότε μόνον υπάρχει και η δυνατότητα να πετύχει σε βάθος χρόνου. Για αυτό τον λόγο, ο Robert Bosch υποστήριξε τη μετάδοση της γνώσης πέρα από τα πλαίσια της επιχείρησής του, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι πρόσβαση σε κάποια μορφή εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, ίδρυσε τον "Verein zur Förderung der Begabten" (έναν οργανισμό για την εξέλιξη χαρισματούχων παιδιών) το 1916 και του χορήγησε δύο εκατομμύρια γερμανικά μάρκα ώστε να υποστηριχθούν οικονομικά ταλαντούχοι νέοι άνθρωποι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια. Το "Ίδρυμα Markel," το οποίο ανέλαβε και διεύθυνε μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, δρ. Karl Emil Markel, είχε παρόμοια λειτουργία.

Σε μια εποχή που αυτό ήταν εξαιρετικά σπάνιο, παρείχε οικονομική υποστήριξη σε δύο πανεπιστήμια. Δώρισε το γενναίο ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων στις κατευθύνσεις μηχανολογία, ηλεκτρολογία και φυσική στο Πολυτεχνείο της Στουτγάρδης. Το Berliner Staatsbürgerschule (ακαδημία πολιτών), που βασίστηκε σε μια κοινή πρωτοβουλία από τον Robert Bosch και τον φίλο του Friedrich Naumann, ιδρύθηκε έχοντας ως αρχή την προώθηση της δημοκρατίας και τη διεθνή συνεννόηση. Στη διάρκεια του πολέμου το 1917, ο Robert Bosch κατασκεύασε ένα κτήριο στο Kronprinzenufer στο Βερολίνο για την επακόλουθη κατασκευή της Γερμανικής Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών. Ο σκοπός του οργανισμού ήταν η ενθάρρυνση του φιλελεύθερου τρόπου σκέψης και η πρόληψη κάθε μορφής πολιτικού εξτρεμισμού στο μέλλον.

Ανθρώπινος εργοδότης

Από νωρίς, ο Robert Bosch ενδιαφερόταν για παράγοντες που θα ενίσχυαν την αφοσίωση των υπαλλήλων μακροπρόθεσμα και θα τους ενέπνεαν καθημερινά. Για αυτό τον λόγο, διασφάλισε από την αρχή ότι η εταιρεία του θα διαθέτει στις εγκαταστάσεις της τον καλύτερο εξοπλισμό, καλό φωτισμό και αερισμό. Αυτές οι συνθήκες δεν ήταν αυτονόητες στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1906, για να εορτάσει τα 20ά γενέθλια της εταιρείας του, ο Robert Bosch ήταν ο πρώτος εργοδότης στο τότε Βασίλειο της Βυρτεμβέργης που καθιέρωσε την εργάσιμη ημέρα σε βάση οκταώρου. Το θετικό οικονομικό όφελος από αυτή τη φιλανθρωπική κίνηση ήταν ότι χάρη στη λειτουργία των μονάδων που ήταν τώρα εφικτή σε δύο βάρδιες, αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής.

Ο Bosch έδειχνε την εκτίμησή του στους συνεργάτες του παρέχοντας επιπλέον πλεονεκτήματα. Αυτά περιελάμβαναν σύνταξη και υποστήριξη σε οικογένειες θανόντων καθώς και εταιρικούς ιατρούς. Ένα άριστο παράδειγμα είναι η πολιτική "Jugendhilfe" (πρόνοια για τους νέους), η οποία καθιερώθηκε το 1938 με τον σκοπό υποστήριξης των μειονεκτούντων εργαζομένων και νέων εργατών που είχαν ξεχωριστές ικανότητες. Πάνω από όλα, ο Robert Bosch κινητοποιούσε τους εργαζομένους του αμοίβοντάς τους με συγκριτικά υψηλές αμοιβές ως ανταπόδοση της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης.

Ο Robert Bosch ενδιαφερόταν επίσης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών του. Παρέκαμψε πολλά εμπόδια και ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για να εγκαινιάσει ένα νέο νοσοκομείο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, γύρω στο 1940. Το νοσοκομείο δεν πήρε απλά το όνομά του αλλά σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Σε όλη του τη ζωή, ο Robert Bosch υποστήριξε την έρευνα και την πρακτική της ομοιοπαθητικής, με τον σκοπό της συμπλήρωσης του κενού που υπήρχε στην ιατρική εκείνης της εποχής.

Αγρότης που αγαπά τη φύση

Στα νιάτα του, ο Robert Bosch μάλλον ήθελε να σπουδάσει κάποια επιστήμη που να σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον, όπως ζωολογία, βοτανολογία ή γεωλογία. Ακολουθώντας τις συμβουλές του πατέρα του όμως, ακολούθησε πρακτικές σπουδές στη μηχανολογία. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για το φυτικό και ζωικό βασίλειο δεν μειώθηκε καθόλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το 1912, σε ηλικία περίπου 50 ετών, ο Robert Bosch αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στη φύση. Αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης στην Άνω Βαυαρία και δημιούργησε έναν πρόγονο των σημερινών βιολογικών καλλιεργειών.

Με έκταση 1.700 εκτάρια και τοποθεσία στο κέντρο ενός βάλτου στα νότια του Μονάχου, ο Robert Bosch είχε αρχικά σχεδιάσει να αποστραγγίσει τα έλη και να χρησιμοποιήσει την τύρφη για βιομηχανικούς σκοπούς. Όταν απέτυχε αυτό το σχέδιο αποφάσισε να εγκαταστήσει μία υπερσύγχρονη αγροτική επιχείρηση, όπου ενώνοντας επτά προηγούμενα αγροκτήματα δημιούργησε το αγρόκτημα Bosch.

Καθώς στη βαλτώδη αυτή περιοχή δεν ευνοούνταν η διατήρηση ζώων βοσκής, ο Robert Bosch κατασκεύασε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα σιλό στην Ευρώπη ώστε να αποθηκεύει τις απαιτούμενες ζωοτροφές. Το αγρόκτημα Bosch έγινε σύντομα μία πρότυπη επιχείρηση με δικό της γαλακτοκομείο, έξι σημεία πώλησης και 300 εργαζομένους. Ο Robert Bosch απέδειξε το πρωτοπόρο πνεύμα του και στον αγροτικό τομέα, χρησιμοποιώντας μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και πειραματιζόμενος με νέες μεθόδους. Πάνω από όλα ωστόσο, έκανε τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα προς αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως βιολογική καλλιέργεια. Για παράδειγμα, δημιούργησε ένα περιβάλλον που αποτελούσε έναν παράδεισο για τα πτηνά ελέγχοντας έτσι με φυσικά μέσα την καταπολέμηση των παρασίτων. Το αγρόκτημα Bosch συνεχίζει να υφίσταται – και μαρτυρά την αγάπη του ιδρυτή του για τη φύση.